Πεντάγραμμο – Κλειδιά

 

Προαπαιτούμενες Γνώσεις: Νότες

Πεντάγραμμο

Το πεντάγραμμο είναι ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζουμε τις νότες. Περιλαμβάνει 9 θέσεις. Πάνω στις 5 γραμμές και στα 4 διαστήματα ανάμεσά τους. Σε κάθε θέση, αντιστοιχεί μια νότα από τις 7 βασικές.

Όταν θέλουμε να γράψουμε πολύ ψηλές νότες που βγαίνουν έξω από το πεντάγραμμο, χρησιμοποιούμε τη θέση ακριβώς πάνω από την 5η γραμμή και έπειτα σχεδιάζουμε όσες βοηθητικές γραμμές χρειαζόμαστε σύμφωνα με το παρακάτω σχήμα. Το ίδιο κάνουμε για τις πολύ χαμηλές νότες.

Το παρακάτω βίντεο, εξηγεί τα παραπάνω:

Κλειδιά

Τα κλειδιά γράφονται πάνω στις γραμμές του πενταγράμμου, “βαφτίζουν” την αντίστοιχη νότα (και κατά συνέπεια όλες τις υπόλοιπες) και ορίζουν συγκεκριμένο ύψος. Τα πιο συνηθισμένα κλειδιά που χρησιμοποιούνται είναι:

Κλειδί Σολ

Γράφεται στη δεύτερη γραμμή και ορίζει τη νότα Σολ ακριβώς πάνω από το μεσαίο Ντο (G4). Χρησιμεύει για όργανα ή φωνές που κινούνται σε ψηλές περιοχές: γυναικείες φωνές, κιθάρα, βιολί, φλάουτο κ.α.


Κλειδί Φα

Γράφεται στην τέταρτη γραμμή και ορίζει τη νότα Φα ακριβώς κάτω από το μεσαίο Ντο (F3). Χρησιμεύει για όργανα ή φωνές που κινούνται σε χαμηλές περιοχές: ανδρικές φωνές, μπάσο, βιολοντσέλο, φαγκότο, τούμπα κ.α.


Διπλό πεντάγραμμο

Για όργανα όπως το πιάνο, που η έκταση τους είναι πολύ μεγάλη ώστε να γραφτούν σε ένα πεντάγραμμο, χρησιμοποιούμε δύο πεντάγραμμα στα οποία τοποθετούμε και τα δύο κλειδιά. Παρατηρείστε ότι το μεσαίο Ντο δημιουργεί μια “ένωση” των δύο πεντραγράμμων.

 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon

  9 Responses to “Πεντάγραμμο – Κλειδιά”

 1. Με βοηθησε αρκετα!!!

 2. Πολύ χρήσιμη η προσπάθεια σας, σας ευχαριστώ πάρα πολύ

 3. χαλια δεν διχνει πραγματα που σε βουθουν τοσο

  • Θέλω να ελπίζω ότι ξεκαθάρισα όσο πιο σαφώς γίνεται τι είναι το πεντάγραμμο και τι είναι τα κλειδιά. Λυπάμαι αν υπάρχουν ακόμη απορίες, θα με βοηθούσε και εμένα από την πλευρά σου αν μου εξηγούσες τι δεν κατάλαβες. Έτσι θα μπορούσα να αναβαθμίσω το περιεχόμενο.

   Η βοήθεια της συγκεκριμένης ιστοσελίδας είναι να κατανοήσει κανείς τι συμβαίνει, απλά, με δύο κουβέντες. Για να μάθεις να διαβάζεις τα κλειδιά απαιτούνται ασκήσεις και χρόνος. Δεν είναι, όμως, αυτός ο στόχος της ιστοσελίδας. Τουλάχιστον όχι αυτή τη στιγμή. Ίσως αργότερα. Θα πρέπει να απευθυνείς αλλού για αυτά.

 4. Είναι εξαιρετικά χρήσιμα και ουσιαστικά τα στοιχεία θεωρίας που δίνετε καθώς και ο τρόπος που τα παρουσιάζετε.
  Σας ευχαριστώ πολύ γι αυτή την προσφορά!

 5. άριστη παρουσιάση ,ευχαριστώ πολύ.

 6. Γεια σας!Ελπίζω καταρχήν να είσαστε καλά.Εχω ενα μικρο πρόβλημα στο οποιο νομιζω πως μπορείτε να με βοηθήσετε.Έχω αγοράσει ένα πιάνο τον τελευταίο καιρό (εκανα μαθηματα μικρος…αλλα πολυ μικρος) κ θέλω να ξαναθυμηθώ να παίζω.Δεν μπορώ να καταλάβω από που αρχίζει το κλειδί του Φα.Διάβασα εδώ πως βρίσκεται στην νοτα Λα (του κλειδιου Σολ).Εκεί που γράφεται δλδ το Λα (του κλειδιού Σολ) εκεί γράφεται κ αρχίζει το Ντο (του κλειδιού Φα).Στο πιάνο όμως ποιά νότα είναι η Ντο (του κλειδιού Φα).Εκεί έχει κολλήσει το μυαλό μου κ ντρέπομαι να ρωτησω γνωστούς μη με πάρουν στο ψιλό.Όποτε βρείτε χρόνο απαντήστε μου! Χαιρετισμούς!Άκης.

  • Αρχικά να ευχηθώ καλή αρχή! Είναι πολύ όμορφο που αποφασίσατε να ασχοληθείτε ξανά.

   Στο ερώτημα μας τώρα: την απάντηση θα τη βρείτε στο τμήμα που γράφει για το κλειδί του Φα, αλλά και στο τέλος του άρθρου, κάτω κάτω, στο τμήμα για το διπλό πεντάγραμμο. Η λέξη κλειδί είναι το μεσαίο ντο. Κάντε το εξής για να διευκολυνθείτε: βάλτε ΚΑΙ τους δύο αντίχειρες στο μεσαίο ντο του πιάνου. Αυτή τη στιγμή το δεξί σας χέρι παίζει με τα 5 δάχτυλα Ντο-Ρε-Μι-Φα-Σολ, και αυτό το Σολ είναι ακριβώς πάνω στη γραμμή όπου πάνω της “πατάει” το κλειδί του Σολ και το αριστερό χέρι παίζει Ντο-Σι-Λα-Σολ-Φα. Αυτό το Φα είναι είναι ακριβώς πάνω στη γραμμή όπου πάνω της “πατάει” το κλειδί του Φα.

   Αυτό είναι όλο. Η σκέψη ότι το Ντο αυτό, δηλαδή το μεσαίο, δηλαδή αυτό που γράφεται μια βοηθητική γραμμή ΠΑΝΩ από το πεντάγραμμο, θα ήταν Λα στο κλειδί του Σολ, είναι μεν σωστή, δεν βοηθάει όμως σε κάτι.

   Και ποτέ να μην ντρέπεστε να κάνετε ερωτήσεις. Το μυστικό για την επιτυχία είναι τα λάθη και οι απορίες.

 7. Ξεκίνησα πρόσφατα μαθήματα μουσικής θεωρίας καθώς θέλω με τον καιρό να μάθω πιάνο. Τα μαθήματα σας με βοηθάνε πολύ στην ανακεφαλαίωση και στο διάβασμά μου. Ελπίζω να συνεχίσετε αυτο το έργο.

  Φιλικά,
  Παύλος

 Leave a Reply

(απαιτείται)

(απαιτείται)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>