Πεντάγραμμο – Κλειδιά

 

Προαπαιτούμενες Γνώσεις: Νότες

Πεντάγραμμο

Το πεντάγραμμο είναι ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζουμε τις νότες. Περιλαμβάνει 9 θέσεις. Πάνω στις 5 γραμμές και στα 4 διαστήματα ανάμεσά τους. Σε κάθε θέση, αντιστοιχεί μια νότα από τις 7 βασικές.

Όταν θέλουμε να γράψουμε πολύ ψηλές νότες που βγαίνουν έξω από το πεντάγραμμο, χρησιμοποιούμε τη θέση ακριβώς πάνω από την 5η γραμμή και έπειτα σχεδιάζουμε όσες βοηθητικές γραμμές χρειαζόμαστε σύμφωνα με το παρακάτω σχήμα. Το ίδιο κάνουμε για τις πολύ χαμηλές νότες.

Το παρακάτω βίντεο, εξηγεί τα παραπάνω:

Κλειδιά

Τα κλειδιά γράφονται πάνω στις γραμμές του πενταγράμμου, “βαφτίζουν” την αντίστοιχη νότα (και κατά συνέπεια όλες τις υπόλοιπες) και ορίζουν συγκεκριμένο ύψος. Τα πιο συνηθισμένα κλειδιά που χρησιμοποιούνται είναι:

Κλειδί Σολ

Γράφεται στη δεύτερη γραμμή και ορίζει τη νότα Σολ ακριβώς πάνω από το μεσαίο Ντο (G4). Χρησιμεύει για όργανα ή φωνές που κινούνται σε ψηλές περιοχές: γυναικείες φωνές, κιθάρα, βιολί, φλάουτο κ.α.


Κλειδί Φα

Γράφεται στην τέταρτη γραμμή και ορίζει τη νότα Φα ακριβώς κάτω από το μεσαίο Ντο (F3). Χρησιμεύει για όργανα ή φωνές που κινούνται σε χαμηλές περιοχές: ανδρικές φωνές, μπάσο, βιολοντσέλο, φαγκότο, τούμπα κ.α.


Διπλό πεντάγραμμο

Για όργανα όπως το πιάνο, που η έκταση τους είναι πολύ μεγάλη ώστε να γραφτούν σε ένα πεντάγραμμο, χρησιμοποιούμε δύο πεντάγραμμα στα οποία τοποθετούμε και τα δύο κλειδιά. Παρατηρείστε ότι το μεσαίο Ντο δημιουργεί μια “ένωση” των δύο πεντραγράμμων.

 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon

  6 Responses to “Πεντάγραμμο – Κλειδιά”

 1. Με βοηθησε αρκετα!!!

 2. Πολύ χρήσιμη η προσπάθεια σας, σας ευχαριστώ πάρα πολύ

 3. χαλια δεν διχνει πραγματα που σε βουθουν τοσο

  • Θέλω να ελπίζω ότι ξεκαθάρισα όσο πιο σαφώς γίνεται τι είναι το πεντάγραμμο και τι είναι τα κλειδιά. Λυπάμαι αν υπάρχουν ακόμη απορίες, θα με βοηθούσε και εμένα από την πλευρά σου αν μου εξηγούσες τι δεν κατάλαβες. Έτσι θα μπορούσα να αναβαθμίσω το περιεχόμενο.

   Η βοήθεια της συγκεκριμένης ιστοσελίδας είναι να κατανοήσει κανείς τι συμβαίνει, απλά, με δύο κουβέντες. Για να μάθεις να διαβάζεις τα κλειδιά απαιτούνται ασκήσεις και χρόνος. Δεν είναι, όμως, αυτός ο στόχος της ιστοσελίδας. Τουλάχιστον όχι αυτή τη στιγμή. Ίσως αργότερα. Θα πρέπει να απευθυνείς αλλού για αυτά.

 4. Είναι εξαιρετικά χρήσιμα και ουσιαστικά τα στοιχεία θεωρίας που δίνετε καθώς και ο τρόπος που τα παρουσιάζετε.
  Σας ευχαριστώ πολύ γι αυτή την προσφορά!

 5. άριστη παρουσιάση ,ευχαριστώ πολύ.

 Leave a Reply

(απαιτείται)

(απαιτείται)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>